زرد زخم، بیماری عفونی پوستی مسری در کودکان

تبلیغات
داستان کوتاه کد موزیک
زرد زخم، بیماری عفونی پوستی مسری در کودکان

***نفریت حاد، مهمترین عارضه بیماری زرد زخم

 وی در ادامه با بیان اینکه زرد زخم بیماری شدیدا مسری بوده و از طریق تماس دست به نواحی دیگر پوست و یا تماس مستقیم از کودکی به کودک دیگر منتقل می شود گفت: مهمترین عوامل زمینه ساز برای ایجاد زرد زخم عدم بهداشت شخصی و اجتماعی، ازدحام زیاد افراد در پانسیون ها و سربازخانه ها و در مناطق روستایی در زیر یک سقف، وجود عفونت های زمینه ای پوستی مانند گال و شپش، بیماری شایع درماتیت اتوپیک ، بیماری های سیستم ایمنی بدن مانند بیماری دیابت، استفاده از دارو های تضعیف کننده سیستم ایمنی، گزش حشرات ، تروما و ویروس ایدز است.

دکتر صیرفی تصریح کرد : عفونت زرد زخم ممکن است به وسیله نفوذ مستقیم باکتری به داخل پوست سالم از طریق ایجاد خراش ساده ایجاد شده و یا به صورت ثانویه بر روی یک بیماری پوستی زمینه ای مانند شپش یا گال و یا اگزمای سرشتی که سطح دفاعی پوست دچار صدمه شده است، ایجاد شود .

وی افزود : در زرد زخم مسری وزیکول هایی با دیواره نازک بر روی پوست با زمینه اریتماتو ایجاد شده، دیواره تاول به سرعت پاره می شود و معمولا در معاینه، تاولی بر روی سطح پوست نبوده و به جای آن دلمه های زرد متمایل به قهوه ای رنگ در پوستی با زمینه اریتماتو دیده می شود که علت اصطلاح زرد زخم نیز به دلیل وجود همین دلمه ها است.

وی با تاکید بر اینکه ضایعات معمولا بدون بر جای گذاشتن اسکار بهبودی می یابند گفت: در زرد زخم تاولی، وزیکول ها برای مدت بیشتری باقی مانده و به همین جهت قابل دید می باشند که ممکن است در زرد زخم تاولی ضایعات تاولی بزرگتر بوده و برای چند روز ایجاد شود .

این متخصص پوست و مو یادآور شد : عوارض ناشی از زرد زخم در اختلالات ایمونولوژیک و بیماری های زمینه ای و یا کمبود های تغذیه ای نادر بوده و مهمترین عارضه زرد زخم ، نفریت حاد بوده است.

وی تصریح کرد : درمان های موضعی شامل استفاده از مواد آنتی سپتیک و پماد موپیروسین و درمان های سیستمیک نیز، شامل آنتی بیوتیک های موثر بر روی ارگانیسم های مسئول ایجاد بیماری که شامل استافیلوکک و استرپتوکک است .

وی گفت : اکتیما، عفونت میکروبی عمیق تر پوست است که بیشتر در کودکان با زمینه بیماری های تغذیه ای و در نواحی تروپیکال دیده شده و دوره بیماری طولانی داشته که معمولا با ایجاد اسکار ، ضایعات بهبودی می یابند .

این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه سلولیت بیماری عفونی درم و هیپو درم است بیان داشت: این بیماری به صورت شایع در صورت و اندام ها دیده می شود .

 ***افزایش ظهور عفونتهای استافیلوکوکل مقاوم در کودکان بستری شده بیمارستان

 وی گفت: از عوامل ایجاد کننده آن استافیلوکوک طلائی و استرپتوکوک و یا هموفیلوس بوده و بدون درمان، عوارضی مانند عفونت نسوج عمیق تر ایجاد می شود که در 20 درصد می توان عوامل ایجاد کننده ارگانیسم را از طریق برداشت موضعی و یا حتی کشت خون مشخص کرده ودر فرم های شدید سلولیت خصوصا در کودکان حتی ممکن است مرگ را به دنبال داشته باشد .

وی اظهار کرد : یکی ازعوامل مهم در انتشار عفونت های میکروبی پوست ، کلونیزاسیون استافیلوکک طلائی در افراد سالم جامعه می باشد به طوریکه حدود 20 درصد افراد سالم جامعه حامل این باکتری در حفره قدامی بینی و چین های بدن و ناحیه حلق و دست ها می باشند که از طریق تماس با افراد سالم این عامل پاتوژن را به افراد سالم منتقل می نماید .

وی گفت : تا 60 درصد افراد جامعه به طور موقت امکان دارد حامل این باکتری بیماری زا بر روی بدن خود باشند که به همین دلیل نقش بسیار مهم حامل این باکتری در جامعه، در انتشار عفونت ها شایان ذکر است .

صیرفی در پایان با بیان اینکه این افراد مهمترین عامل انتشار این بیماری در جوامع بشری هستند خاطرنشان کرد: حدود 10 درصد کودکان بستری در بیمارستان ها دچار عفونت های میکروبی نسوجی عمقی بدن ناشی از دو میکروب استافیلوکک و استرپتوکوک هستند که متاسفانه ظهور عفونت های استافیلوککی مقاوم به متی سیلین روز به روز در کودکان بستری بیشتر شده و مسائل بهداشتی مهمی را در دوران عفونت های باکتریال اطفال در جهان به وجود آورده است

·  علائم و نشانه ها

  زرد زخم چندین نوع است که با علائم و نشانه های مختلف بروز می نمایند.

-    زرد زخم غیر تاولی : شایعترین نوع بیماری است که معمولاً با یک زخم قرمز بر روی صورت، اطراف دهان و بینی شروع می شود. زخم سریعاً پاره شده و پس از ترشحات آبکی و چرکی، ایجاد دلمه های عسلی رنگ می نماید. در انتها دلمه ناپدید شده و نشانه قرمز رنگی باقی می گذارد. این نشانه بدون باقی گذاشتن اثر زخم یا اسکار از بین
می رود. زخم ممکن است خارش دار اما بدون درد باشد.

  کودک شما ممکن است از این نوع زرد زخم تب نداشته باشد هر چند عفونت می تواند باعث بزرگ شدن غده لنفاوی در مناطق مبتلا شود.

  با توجه به شانس بالای مسری بودن بیماری، لمس یا خاراندن زخم بیماری را به
قسمت های دیگر بدن کودک انتشار می دهد.

-    زرد زخم تاولی : این نوع عمدتاً بچه های زیر 2 سال و شیرخوران را مبتلا می سازد و باعث ایجاد تاول های دردناک ( معمولاً روی تنه بازو و ساق ) می شود. تاول ها کوچک یا بزرگ بوده و سیر بیماری طولانی تر از نوع غیر تاولی است.

علائم و نشانه های بیماری عبارتند از : تب ، اسهال ، ضعف و بی حالی

-    اکتیما : فرم جدی تر زرد زخم است که عفونت به لایه دوم پوست نفوذ می نماید. علائم و نشانه ها عبارتند از :

¯                       زخـم های دردناک حاوی مایع یا چرک که به زخم عمیق ( معمولاً روی ساق و پا ) تبدیل می شوند.

¯                       گره های لنفاوی متورم در مناطق درگیر بدن

¯                       باقی ماندن اثر زخم بعد از بهبود

·  علت بیماری

   علت بیماری باکتری استافیلوکوک اورئوس میباشد هر چند باکتری دیگری به نام استراپتوکوک پیوژن نیز دخالت دارد. هر دو باکتری به صورت طبیعی برروی پوست شما زندگی می کنند تا این که از طریق برش یا زخم وارد شده و باعث عفونت می شود. در بزرگسالان معمولاً زردزخم نتیجه آسیب پوستی می باشد و اغلب توسط بیماریهای پوستی دیگر نظیر التهاب پوستی ایجاد می گردد. بچه ها به طور شایع از طریق برش،خراش یا نیش حشرات به بیماری مبتلا می شوند.

  زرد زخم ایجاد شده برروی پوست سالم ، زرد زخم اولیه خوانده می شود. زرد زخم ثانویه برروی پوستی که سطح آن آسیب دیده رخ می دهد. تماس با زخم پوستی شخص مبتلا و یا لوازم شخصی آنها نظیر حوله، اسباب بازی، لباس و رختخواب باعث انتقال بیماری می گردد. سم تولیدی توسط باکتری استافیلوکوک طلایی در عفونت زایی باکتری مؤثر است. سم تولیدی با حمله به پروتئینی که سبب اتصال سلولهای پوستی به هم می گردد ، انتشار میکروب را تسهیل می نماید.

·  عوامل خطر

-    کودکان 6-2 سال و شیرخوران بیشترین گروه سنی در معرض خطر می باشند. علت این امر عدم تکامل رشد سیستم ایمنی در کودکان می باشد.

-    تماس مستقیم با فرد آلوده یا لوازم شخصی وی

-    محیط های شلوغ

-    هوای گرم و مرطوب : زرد زخم در تابستان شایعتر است

-    شرکت در ورزشهایی که تماس پوست به پوست در آنها وجود دارد، نظیر فوتبال و کشتی

-    داشتن التهاب پوستی مزمن نظیر درماتیت آلرژیک

-    بیماری های تضعیف کننده سیستم ایمنی در دیابت

 

·  غربالگری و تشخیص

  تشخیص با مشاهده ضایعات پوستی صورت می گیرد. روش دیگر تشخیص تهیه یک نمونه پوستی و ارسال آن به آزمایشگاه جهت کشت باکتری می باشد.

·  عوارض

  زرد زخم خطرناک نیست، با این حال گاهی اوقات عوارض جدی به دنبال دارد که شامل موارد زیر می باشد.

-    گلومرولونفریت ( درگیری کلیوی ) بعد استراتپوکوک ( PSGN)

  التهاب کلیه ممکن است به دنبال یک عفونت استرتپوکوکی از قبیل گلودرد یا زرد زخم  ایجاد شود. این بیماری در برخی موارد منجر به نازسائی کلیوی می شود. علائم این بیماری عبارتند از :

  ورم صورت به خصوص دور چشم ها، کاهش ادرار ، وجود خون در ادرار، فشار خون بالا، سفتی و احساس درد در مفاصل، بیشترین سن شیوع بیماری در بالغین شدیدتر و بهبودی کامل بیماری کمتر مشاهده می شود. آنتی بیوتیک از ایجاد این بیماری جلوگیری نمی کند.

-    مننژیت

  التهاب خطرناک پرده و مایع اطراف مغز نخاع می باشد. بیشتر در نوزادان مبتلا به زرد زخم تاولی رخ می دهد. مننژیت به صورت ناگهانی با تب بالا، سر درد شدید و استفراغ  شروع می شود. با پیشرفت بیماری مغز شروع به تورم و حتی خونریزی می نماید، در صورت عدم درمان فوری ممکن است باعث کاهش شنوایی، آسیب مغزی، نابینائی، اختلالات یادگیری، مسائل رفتاری و در 10 درصد موارد منجر به مرگ شود.

-    سلولیت

  یک بیماری بالقوه خطرناک که بافت های زیر پوستی را درگیر می نماید و گاهی به گره های لنفاوی و جریان خون انتشار می یابد. در صورت عدم درمان سلولیت تهدید کننده حیات می باشد.

·  درمان

  درمان زرد زخم به نوع و شدت بیماری وابسته است.

-    اقدامات بهداشتی : در درمان موارد خفیف بیماری کاربرد دارد. تمیز نگاه داشتن پوست باعث بهبودی خودبخود عفونت های خفیف می شود.

-    آنتی بیوتیک های موضعی: این آنتی بیوتیک ها برروی پوست مالیده می شوند و کرم موپیروسین نمونه ای از این داروها می باشد. عوارض جانبی نظیر اسهال به دنبال مصرف دیده نمی شوند.

-    آنتی بیوتیک خوراکی : در موارد شدید زرد زخم و یا اکتیما تجویز می شوند. نوع آنتی بیوتیک بسته به شدت عفونت و سابقه حساسیت انتخاب می شود. شما باید از تکمیل دوره درمانی علیرغم بهبود وضعیت بیمار مطمئن شوید، چنین حالتی از عود بیماری و مقاومت به آنتی بیوتیک جلوگیری می نماید.

پیشگیری

  رعایت بهداشت پوست کودکان بهترین روش پیشگیری می باشد. درمان بریدگیها، خراش ها و گزش حشرات جهت پیشگیری از عفونت ضروری می باشد. در صورت ابتلای فردی از اعضای خانواده، اقدامات لازم را برای پیشگیری از انتشار عفونت عبارتند از :

-    به آرامی ناحیه درگیر را با آب و صابون ملایم شستشو دهید و با گاز استریل بپوشانید.

-    شستشوی روزانه لباس، پوشاک و حوله کودک مبتلا به بیماری

-    پوشیدن دستکش به دنبال مصرف آنتی بیوتیک های موضعی و شستشوی دست ها

-    کوتاه کردن ناخن کودکان مبتلا به بیماری

-    تشویق کودکان به شستشوی مکرر دست

-    نگهداری کودکان در منزل تا اتمام دوره مسری بیماری

·  بهداشت فردی

-    شستشوی نقاط آلوده پوست با محلول Vinegar

-    یک قاشق سوپ خوری از محلول Vinegar در یک پیمانه آب و شستشو به مدت 20 دقیقه

-    بعد از شستشو نقاط از یک پماد آنتی بیوتیکی به مدت 4-3 روز استفاده نمائید.




:: موضوعات مرتبط: پزشکی , ,
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2
نویسنده : علی احمدی
تاریخ : جمعه 13 تير 1393
مطالب مرتبط با این پست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: